15.12.13

Privat logi - Jule(post)kort #15


September 2013
Jeg foretrækker at se mig selv som rejsende, ikke som turist. Det kan måske lyde lidt snobbet, men for mig er der stor forskel. En af de ting, der adskiller min foretrukne rejseform fra den rejsebureauplanlagte, er lysten og modet til at bruge almindelig offentlig transport og alternative muligheder for logi. Det er der to årsager til, dels vil jeg hellere bruge mine penge på oplevelser end på fancy hoteller og dyre transportformer, dels giver det et helt andet indblik i lokalbefolkningens hverdag og kultur, hvis man ikke distancerer sig og forskanser sig i aircondition. Dertil kommer muligheden for at lære mennesker at kende, som man ellers aldrig ville have mødt.
I Amerikansk Samoa kan man gennem nationalparkkontoret i Pago Pago få kontakt til lokale familier, som gerne vil huse gæster, og på den måde har vi fået arrangeret et "homestay" hos en familie i den lille landsby, Vaitia, på nordkysten af hovedøen, Tutuila. Vaitia ligger klods op og ned ad et stort område, som er udlagt som nationalpark, og familiens mellemste datter tog med os på tur i går eftermiddag og fortalte vidt og bredt om de lokale planter og dyr. Der er noget særligt ved at få lov at se verden gennem børns øjne en gang imellem, særligt når man forstår det meste af, hvad de siger. Alle lærer engelsk i skolen her, og mødet med de tosprogede børn er endt med at blive én lang lektion i samoansk, som begge parter har meget fornøjelse og spas ud af.
Oplevelserne man får ved at bo hos en lokal familie er helt unikke, og jeg vil gerne tro, at det går begge veje. At vi som gæster kan bidrage med noget særligt (ud over den beskedne sum, vi betaler for vores logi), og dermed hjælpe med at udvide en horisont eller to.

Teenagedatteren har lært mig første vers af en sang om et ungt par:

"Savalivali" means go for a walk
"Tautalatala" means too much talk
"Te alofa ia te oe" means I love you
Take it easy: "Faifailemu"

Resten øver jeg mig stadig på.

2 kommentarer:

 1. Det er klart det bedste at bo privat. Det er en oplevelse, og det er jo på en måde altid "den første gang", men dog især den første gang, når man er ude for at besøge fremmede steder og kulturer.
  Herlig julekalender!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nogen gange er det jo rart nok bare at være helt anonym på et lejet værelse, hvor man ikke behøver at være social - men jeg synes bare, at det er så utroligt givende at opleve mennesker i deres eget hjem og få et snif af hverdagen.
   Glad for at du nyder mine små hilsner :-)

   Slet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!