14.2.14

På sidelinjen


Jeg ved godt, jeg ikke er alene, jeg ved, at tusinder andre har været, er og vil komme i samme situation, men det ændrer ikke på, at det gør ondt. Som pårørende er det en anden slags smerte, der er tale om, men den er reel nok. Som en trykken i brystet og en murren i baghovedet ligger den der hele tiden og strides om opmærksomheden med sorgen, bekymringerne, medfølelsen. Og afmagten, der nok er den værste af dem alle. Afmagten, magtesløsheden, den uendelige rejse gennem ingenting. For der er så forsvindende lidt, vi reelt kan gøre for at lindre, for at lette, for at fjerne smerten hos det menneske, som må bære den i sin fysiske form.

Jeg har været på en fantastisk rejse rundt på kloden og i mig selv gennem det seneste halvandet år, og denne forunderlige rejse har givet mig et mentalt overskud, som har rustet mig optimalt til den situation jeg sammen med min familie står i i denne tid – men som jeg nu også trækker grove veksler på. Jeg satte humørpoint i banken i månedsvis, samlede den ene opløftende, berigende og positive oplevelse efter den anden og fik sparet en god portion sammen, men for hver dag, der går, rykker jeg nærmere bundlinjen og bliver mere og mere bevidst om, at der er risiko for overtræk. Hver dag vokser følelsen af sårbarhed og hudløshed, selvom hver dag også er en gave, som vi forsøger at huske at værdsætte. For vi ved ikke, hvor længe dette kommer til at vare. Vi ved ikke, hvad udsigterne er, hvad prognosen lyder på, hvor store chancer vi har for at forblive en hel familie længe endnu. Og sammen med magtesløsheden er uvisheden en opslidende cocktail, som vi hver dag skyller ned med fortrukne ansigter og hængende skuldre.


Vi har hinanden, og vi har et fantastisk netværk, der bakker op, støtter og hjælper. Og vi har et menneske blandt os, som trods livstruende sygdom bevarer optimismen intakt og som de fleste dage formår at se nøgternt på sin situation gennem positive briller. Og jeg tænker, at hvis han kan det, så kan jeg også – men det ændrer ikke på, at det gør ondt.

18 kommentarer:

 1. søde søde Lotte kusine. Sikke dog!
  Så fint du beskriver det.
  Håber vi snart ses på Ærø!!!

  SvarSlet
 2. Jeg sender tanker i jeres retning. Det er sejt at være, hvor I er. Andet er der ikke at sige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Liselotte. Alle gode tanker varmer.

   Slet
 3. Kæreste Lotte
  Det er så smertefuldt at være der hvor du er og det er ok at sætte ord på det selv om det naturligvis er den alvorligt syge der har brug for omsorg så har de pårørende det også
  Jeg er her hvis du vil tale ...
  Knus
  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mette. Jeg vil helt sikkert gerne ses igen snart!

   Slet
 4. Jeg sender lyse tanker, ved ikke rigtig hvad jeg skal skrive/sige, ord er for fattige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anne. Der er ikke så meget, man kan sige...men lyse tanker tager jeg gerne imod :-)

   Slet
 5. det værste er, når man kan mærke at noget måske/måske ikke er ved at slutte. en tid, som engang var. at være svært sygdomsramt, det er fanme noget mærkeligt noget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, Pedrsn, du ved jo desværre, hvad du taler om...

   Slet
 6. Åh hvor jeg forstår det. Det er måske en trøst tænke over at når man deler en sorg, bliver den mindre, og når man deler en glæde, bliver den større. Jeg tror du får talt med andre mennesker og det er vigtigt. Jeg var glad for at have andre, der kunne se det udefra og lærte at leve med sorgen og tage noget godt med mig, og jeg prøver at give det videre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er NØDT til at ventilskrive og dele dette her, Donald. Ellers brænder jeg sammen indeni.

   Slet
 7. Det gør mig ondt at læse. Det er en svær tid at være i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det, Laila, det kan jeg ikke benægte. Men heldigvis er vi ikke alene. Vi har gode mennesker omkring os.

   Slet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!