17.4.10

A for Anker

Jeg har besluttet at lege med i tredje runde af den norske ABC-leg og min tanke er at gøre det med vores forestående jordomsejling som udgangspunkt. Altså vil der sandsynligvis være en del, som kommer til at handle om maritime emner og udtryk, bådustyr og andet sejladsrelateret grej. Så er du advaret.
Denne uges bogstav er sjovt nok "A" - og mit A står for ANKER.

Som langturssejler er ankeret et af de allervigtigste stykker udstyr (næst efter en funktionsdygtig rig og et sæt sejl selvfølgelig - uden det kommer man ikke langt). Mange steder i verden, især på små Stillehavsatoller og lignende eksotiske destinationer, er det ikke muligt at ligge i havn. Der hvor man kan, er det typisk meget kostbart, og vi har ingen planer om at bruge en masse penge på at fortøje i en havn eller ved faste ankerbøjer, hvor man afkræves et gebyr for brugen. Som ankerligger slipper man desuden for at invitere skadedyr som rotter ombord, ligesom man har det hele mere for sig selv.
Så vi får brug for godt ankergrej, det er ganske enkelt essentielt.

Vi har efter mange overvejelser valgt et Rocna-anker som vores hovedanker (vi har mere end ét anker med). Det fungerer på langt de fleste bundtyper (sand, ler, sten etc.) og vi har kun hørt og læst positiv omtale af denne type anker. Buen over skovlen gør, at ankeret vil vende sig med skovlen nedad, så snart der trækkes i kæden (alternativt ankertovet, men vi bruger kæde, da det er mere robust), hvorved ankeret vil grave sig ned i bunden - på den måde mindskes risikoen for at man kommer til at drive for sit anker. Og lige netop det scenarie hører til blandt dem, man helst vil undgå som sejler, da det kan få rædsomme følger for båd og øvrigt materiel. Det kan koste hele drømmen, hvis man forliser ved at blive skyllet op på en kyst, fordi ens anker slipper taget i pålandsvind. Derfor bør man også altid holde ankervagt og ikke bare lægge sig til at sove otte timer i streg i forventning om, at ankeret gør arbejdet hele natten.

Se andre bud på A.

18 kommentarer:

 1. Velkommen til ABC i ord og bilder! Så flott at du fant oss og at du vil være med!
  Det skal bli kjekt å følge deg med forberedelsene til en jordomseiling!! Så spennende!! Hvor går reiseruten?? Når reiser dere??
  Det må være ufattelig mye som må planlegges og ordnes på forhånd!
  Jeg håper du tar oss med på turen også!!!

  Klem fra Petunia

  SvarSlet
 2. Spændende at læse at der skal SÅ overvejelser til før man kan købe et anker. Der blev jeg så meget klogere.
  Sjovt blir det også at se din ABC følge forberedelser til en åbenbart længere tur :-))

  SvarSlet
 3. Åhhh ja jeg kan godt huske alle ankerovervejelserne vi havde da vi havde båd. Vi endte også med at have mindst 2 forskellige ankre med. Et tungt stabilt og godt anker som det du skriver om, og et mindre frokost anker, plus et ældre tungt paraply anker med den turngeste ankerkæde, som jeg dårligt kunne slæbe op af kistebænken. Når vi lå for anker om natten brugte vi GPS'ens ankervagt og sov med et halvt øje åbent - og havde altid 2 ankre ude i tilfælde af vindskift.
  Glæder mig til at følge dine maritime bogstav fortolkninger.

  SvarSlet
 4. Spændende! Mit a er også anker, men altså ikke mit eget anker.

  SvarSlet
 5. Findes der overhovedet reb, der kan erstatte en ankerkæde, både mht slitage over stenbund, såvel som elasticitet, når vægten virker som fjeder, så båden ikke hugger i bølgeslaget?

  SvarSlet
 6. spændende læsning. God rejse

  SvarSlet
 7. Skjønner godt at ankeret er viktig når en ferdes på sjøen. Blir spennende å følge deg på dine turer :)

  SvarSlet
 8. Det er det værste: Man kan ikke bare sove hele tiden :-) Men mon ikke der vil være lange perioder hvor man har styr på det i den grad, at man alligevel får sovet igennem? Fire timers søvn er nu heller ikke værst :-)

  SvarSlet
 9. Hvilket moderne og smart anker du viser her.
  Veldig forskjellig fra det gamle vist i en annen ABC denne uken.

  SvarSlet
 10. >Petunia
  Tak :-) Jeg kan jo ikke nå igennem hele alfabetet inden vi tager afsted, men tænkte det var sjovt at lege med indtil da.

  SvarSlet
 11. >Annette
  Ja, jeg håber også at andre end jeg selv vil synes, at det er skægt :-)

  SvarSlet
 12. >Inge
  Ja, der er mange ting at overveje og ankeret er virkelig et af de stykker udstyr, som vi forventer at skulle bruge rigtig meget.

  SvarSlet
 13. >Henny
  Anker kan jo være mange ting. Jeg tænkte også på at skrive videre og væve over "forankret" - men mine indlæg bliver nemt lidt for lange, så jeg lod være. Måske når vi kommer til "f".

  SvarSlet
 14. >Louise
  Tak skal du have :-)

  SvarSlet
 15. >Aage
  Der findes ankertov med blykerne og jeg mener at det er en smule dynamisk - men vi bruger det kun som hækanker når vi klippefortøjer i Sverige.

  SvarSlet
 16. >Melusine
  Ja, det er en supervigtig ting, når man vil sejle langturssejlads.

  SvarSlet
 17. >Donald
  Jeg er meget spændt på, hvordan jeg vil reagere på afbrudt søvn gennem længere tid. Men det får jo komme an på en prøve.

  SvarSlet
 18. >TorAa
  Ja, Rocna hører til i gruppen af de mere moderne ankere - men det er allerede blevet testet af rigtig mange, og alle tilbagemeldinger har været positive.

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!