16.9.10

V for VANTSKRUER

En mast holdes på plads af sine vanter og stag. Vi har to faste hækstag/agterstag, et forstag og et kutterstag. Læg dertil et topvant og to undervanter i hver side, og så har vi tolv lange stålwirer, som hver har sin specifikke position, lænde og plads. Hver wire er fæstet på masten i den ene ende og med en vantskrue i dækket (i røstjern) i den anden. Når masten står på sin plads, er det muligt at stramme hele den stående rig igennem ved hjælp af disse vantskruer. Det geniale ved dem er, at man ved at dreje på midterstykket bevæger de to ender mod hinanden, fordi den ene halvdel er forsynet med links-gevind (gevind der drejer modsat af normalt gevind).  Da vi i sin tid afmonterede masten, mærkede vi alle stag, vanter og vantskruer nøje, hvilket vi her 3½ år senere var svært glade for.

Beklager at dette bidrag til sidste uges runde af ABC-legen er så forsinket, men bedre sent end aldrig. Vil du læse flere forslag og se flere V-billeder, kan du finde links til dem her.

5 kommentarer:

 1. Meget smart at mærke stag, vant og vantskruer, så man ved, hvor de hører hjemme.
  En dag bliver man jo nok vant til det.

  SvarSlet
 2. Meget smart at mærke stag, vant og vantskruer, så man ved, hvor de hører hjemme.
  En dag bliver man jo nok vant til det.

  SvarSlet
 3. Meget smart at mærke stag, vant og vantskruer, så man ved, hvor de hører hjemme.
  En dag bliver man jo nok vant til det.

  SvarSlet
 4. Hvad fejler cyberspace? Det er da helt vildt, man tør jo snart ikke skrive mere, er der ekko på?

  SvarSlet
 5. Det var jo blanke og fine skruer:) Men hvordan går det alt dette blanke etter måneder med alt saltvannet??

  SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!