17.10.07

Krydderurternes konge

I forlængelse af mit forrige indlæg:

Min næse lader sig gerne forføre af krydderurter, og frisk koriander og basilikum slås om førstepladsen blandt favoritterne. Det bliver dog nok sidstnævnte, der går af med sejren - og det er egentlig ikke så sært, når man tænker på navnets etymologi.

Ordet basilikum nedstammer nemlig fra det græske βασιλεύς (basileus), som betyder konge (helt præcist "folkets leder"). Navnet er nært beslægtet på mange af de europæiske sprog: basilíka på islandsk, vasilki [васильки] på russisk, bosiljak [босиљак] på serbokroatisk, bozilok på albansk, bazsalikom på ungarnsk, bazalka på tjekkisk, busuioc på rumænsk, osv. osv.
Iberiske navne for planten (albahaca på spansk, alfavaca på portugisisk og alfàbrega på katalansk) er låneord fra arabisk, hvilket afsløres af prefixet al-. Det arabiske ord for basilikum er al-habaqa [الحبق].
Erba reale (italiensk), herbe royal (fransk), Königskraut (tysk) og koningskruid (hollandsk) betyder alle "kongens krydderurt" og menes at være en oversættelse af det græske navn.


Legenden fortæller, at der groede basilikum der, hvor det hellige kors i sin tid stod. Der er tilmed dem, som mener, at man tidligere har brugt basilikum til at fremstille medicin til konger af. Og sidst, men ikke mindst, bliver basilikum af mange kogebogsskribenter stadig betragtet som kongen over alle krydderurter.

Jeg er ikke selv i tvivl om, hvorfor netop denne urt har fået dette navn.

Update 18. oktober:
Jeg har netop erfaret, at der er fundet basilikumkranse i pyramidernes gravkamre og at planten er blevet brugt som elskovsurt i det gamle Grækenland og Rom. I antikken troede man simpelthen at basilikum havde magiske kræfter og blev derfor også brugt som generelt tryllemiddel. Lidt om snakken er der måske, i hvert fald har forskning indenfor stress, kræft, diabetes og strålingsskader vist, at en del af stofferne i de forskellige sorter af basilikum har gavnlig virkning på disse problemer.

10 kommentarer:

  1. Nøj hvor blev jeg bare lige klog - herligt! Basilikum er klart kongen over alle krydderurter. Den har en helt fantastisk farve og selvfølgelig duft og smag.

    Da vi var i USA og bl.a. besøgte min dejlige kokke-fætter havde han en dag plukket en KÆMPE bærepose men denne skønne urt - omregnet til danske krydderurtekroner var der for flere hundrede. Det blev til den den mest vidunderlige pesto, som vi nød til fulde i flere dag - mums :-)

    SvarSlet
  2. Det er en yderst velsmagende krydderurt - det synes jeg også. Jeg har kun kendt den de sidste cirka 15 år, og i min barndom mener jeg slet ikke, den blev brugt i Danmark. Ikke i mine cirkler i hvert fald. Tomatsalat med pesto, olivenolie og frisk basilikum er bare 'mums'.

    SvarSlet
  3. Jeg vil hermed gerne melde mig ind i fanklubben for basilikum. Hos mig er timian nummer to og koriander nummer tre. At tænke sig, at jeg har tilbragt en lykkelig barndom og ungdom uden (bevidst) at kende til nogen af dem! Jeg havde forlængst gennemført mit propædeutiske kursus i oldgræsk og vidste, at konge hedder basileus, før jeg opdagede planten. - Men det er måske ikke så mærkeligt i betragtning af, at vi/jeg ikke havde have, og at jeg faktisk ikke kan fordrage at lave mad. Det er jo først i de senere år, at de er for alvor (igen) er kommet i brug i Danmark - eller tager jeg fejl?

    SvarSlet
  4. Basilikum er ikke vinterhårdfør i danmark, sådan som en del af de øvrige krydderurter jo er det. Faktisk findes der vild timian i Danmark :-) Jeg er mange gange stødt på den i klitterne i Nordjylland. Estragon, oregano, salvie osv. overvintrer også villigt, men basilikum er sart og følsom overfor både frost og udtørring.
    Dertil kommer at frøene sjældent når at modnes i Danmark, og det kan måske være en af forklaringerne på, at basilikum ikke tidligere har været så almindelig herhjemme.

    SvarSlet
  5. Jeg griber lige chancen for ekspertrådgivning:

    Hvordan dyrker man bedst basilikum indendørs? - Og hvor stor og hvor gammel kan en basilikum blive?

    SvarSlet
  6. Tag lidt sand/grus og bland det i en gang pottemuld eller alternativt omsat kompost blandet med alm. havejord. Heri sår du frøene, som skal vandes godt. Når man sår basilikum, skal man ikke dække frøene, før de har fået lys, men herefter er det godt at drysse et tyndt lag jord over. Jorden må aldrig tørre helt ud. Ved 15-20 grader og derover spirer frøene, så indendørs dyrkning er faktisk ideelt. Basilikum trives bedst med fugtige rødder og med bladene i masser af lys. Lidt gødning skader heller ikke.

    Med hensyn til alderen, så er det meget afhængigt af, hvordan man bruger og plejer planten. Man må fx ikke lade planterne gå i blomst, for så går væksten i stå. Hvis man bruger topskuddene, inden de går i blomst, bliver planterne efterhånden mere og mere buskede.
    Der findes omkring 60 forskellige sorter af basilikum, hvoraf nogle er meget kraftigere i smagen end dem, vi kan købe i potter herhjemme. Nogle har store blade, nogle har mørke blade – det kan anbefales at så lidt af hvert.
    Håber det var svar nok?

    Helt hyggeligt sådan at yde lidt bistand – jeg sidder hver dag og skriver om planter, men det er ved at være længe siden, jeg for alvor selv har haft fingrene i jorden.

    SvarSlet
  7. Tusind tak! Måske er basilikum ligefrem den ideelle potteplante for mig - jeg har nemlig en sydvestvendt stue med vinduer i hele den ene langside, så der er masser af lys - og varme. Det kan basilikum vel også lide? Det kunne da være skægt med et udvalg af forskellige sorter i vindueskarmen - og sikken duft der ville blive! Jeg må se, hvilke sorter jeg kan få frø til.

    SvarSlet
  8. Rasmine, det lyder som det perfekte sted. Sol og varme er lige sagen - så længe jorden bare er fugtig - så får du de skønneste planter :-) God fornøjelse.

    SvarSlet
  9. Det er spændende læsning, Lotte. Hvor blev jeg lige klog :-) Ikke noget at sige til at jeg er vild med basilikum.

    SvarSlet
  10. Jeg forstår i hvert fald godt din passion :-)

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!