17.5.09

Liv i det grønne

Som inkarneret gummistøvlebiolog er denne årstid ensbetydende med en næsten permanent jubelagtig tilstand, så snart jeg sætter foden uden for døren. Jeg er jo oprindeligt uddannet botaniker, men det betyder bestemt ikke, at jeg er fuldstændig ignorant over for andre felter af biologien - tværtimod synes jeg, at det er skægt at kende til de væsner, der omgiver os, og det gælder både planter og dyr.

Som Søren Ryge sagde forleden, er det skammeligt, at der rent faktisk findes voksne mennesker i Danmark, som ikke ved, hvordan en solsort ser ud. Jeg kan kun give ham ret. Jeg mener ikke, at vi alle skal sætte os og lære samtlige vilde danske plante-, fugle-, insekt-, padde-, krybdyrs- og pattedyrsarter at kende - men en eller anden form for basisviden og kendskab til de allermest almindelige er vel ikke for meget at ønske? Det giver os en form for fælles referenceramme.

Er det ikke tankevækkende, at alle ved, hvordan en elefant og en giraf ser ud, men at de mest almindelige hjemmehørende arter i ens eget land kan være ukendte for en?

Jeg synes det.


Carduelis chloris


I dag vil jeg derfor gerne introducere dig til en af mine grønne venner - for en gangs skyld ikke en plante, men en fugl: Grønirisken. Måske kender du den allerede, måske ved du, hvordan dens djy-djy-djy-dwi-dwi—zzyyyiiiii—twi-twi-twi-djy-djy lyder? Ellers kan du lytte til den her. Sangen er ikke medfødt, men tillært.

(Pipper er fanget med lille lommekamera, så måske er han ikke så tydelig på din skærm - men ellers er googles billedsøgning er fantastisk redskab)

6 kommentarer:

  1. Der fik jeg mig lige en ny favoritside. I sin tid studerede jeg fugle ved enhver lejlighed. Måske skulle man tage det op igen. Og floraen.
    Og jeg ved godt, hvordan en solsort ser ud. Jeg har også givet min visdom videre;)

    Er det virkelig så galt fat?

    SvarSlet
  2. Som barn lærte jeg alle havens fugle at kende, når de gæstede foderbrættet. Min mor sørgede også for at vi lærte at kende forskel på træerne i skoven og et par blomster. Betragter det helt klart som en basisviden. Har siden lært at navnene på de mest almindelige blomster i Grønland at kende, samt de forskellige fisk, hvaler og sæler. Er jo nødt til at vide bare lidt om, hvad der sker i den verden, jeg færdes i til daglig.

    SvarSlet
  3. Av, du ramte mig lige i solar plexus, så jeg har gået og tænkt over det her indlæg siden jeg læste det igår aftes.

    Jeg har netop også mine kæpheste mht. "almen viden". De ligger blot på områder som geografi, historie og samfundsfag (historie er jo "mit" fag, ligesom samfundsfag tildels er). Og jeg plejer at rulle med øjnene, når folk ikke ved ting jeg opfatter som almen viden.

    Derfor ramte dit indlæg mig. For ganske vist ved jeg godt hvordan en solsort ser ud (og jeg ved også godt at hunnen er brun og hannen sort), og selvom jeg har styr på andre grundlæggende ting, så tror jeg ikke at jeg ved tilstrækkeligt ift. det du kalder almen viden. F.eks. skulle jeg have lidt ekstra betænkningstid for noget tid siden, da kæresten viste mig et agern han havde sået, og jeg ikke liiige kunne huske, hvorfra sådan et stammede (jeg kom dog i tanke om at det var eg, bare rolig ;) ).

    Men min pointe er bare, at jeg kan rolig sidde på mine kæpheste, og tænke at folk burde vide hint og andet...og ganske fornøjeligt glemme alt det andet, som andre mener er almen viden.

    Men god idé med introduktion af det, der burde være almen viden i dine øjne. :) Jeg håber du vil fortsætte med det, og så vil jeg forsøge at lære noget. Man er aldrig for gammel til at lære. ;) Desuden vil jeg sikket stå stærkere i de grønne spørgsmål næste gang jeg spiller TP. :D

    SvarSlet
  4. Dette er een af grundene til, at jeg elsker din blog. Nu fik jeg sat navn på "den der larmefugl".

    SvarSlet
  5. Uha - jeg skammer mig, når jeg læser sådan et indlæg. Selv om jeg er opvokset langt ude på landet, så kender jeg absolut intet til flora og fauna. Jeg ved hvordan en gråspurv ser ud. Men en solsort - jeg er faktisk ikke helt sikker. Jeg tror det er helt normalt at folk fra landet ikke ved den slags. Måske kan det trøste dig, at jeg selv synes min manglende viden er et problem. Jeg har ofte tænkt på, at jeg burde gøre noget ved det, men... Tja, der kan jo ikke blive tid til det hele og jeg har så mange andre interesser der skal plejes. Sorry......

    SvarSlet
  6. Jeg er plantedyrker in spe, haveejer i glæde og min blåregn er ved at sætte blomster for første gang -det er stort for mig!

    Tak for fint og tankevækkende indlæg.

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!