8.12.10

En stemme og en pandekage fra fortiden

En gang var jeg mere glat i ansigtet og restituererede hurtigere. Oplevede en anden slags bekymringer og gik i cowboystøvler og T-shirts som skiftede farve ved varmepåvirkning (husker du?). Dengang gik jeg i folkeskolen og skulle lige straks flytte hjemmefra for at begynde i gymnasiet. Men først skulle jeg holde sommerferie. Og tjene lommepenge. Min far skaffede mig en sommertjans på Café Socis på Ålands Museum i Mariehamn. Jeg bagte bullar og ålandsk pannkaka, spiste is og tog med til midsommerfest i skærgården. Og havde verdens sødeste chef.


Ålandspannkaka
Pludselig, for ikke så længe siden, ringede min telefon og ud flød det mildeste svenske. Efter alle disse år genkendte jeg hendes stemme i samme sekund, og mine ører drak grådigt af hendes perlende stemme, som én der ikke vidste, at hun var tørstig, før vandet pludselig rislede. Jeg kender ingen som Karin. I dag driver hun og hendes mand Ulf det eneste certificerede øko-bageri på Ålandsøerne og jeg glæder mig til en dag at kunne rejse derop, få jordens varmeste kram og nyde deres brød i smukke omgivelser på deres lille café. For den dag skal nok komme, det tvivler jeg ikke på. Indtil da vil jeg glæde mig over at kunne følge med på Karins blog.


Inspireret af samtalen gravede jeg min gamle opskriftbog og bagte Ålandspannkaka for første gang i mange, mange år. Denne type pandekage minder meget om den gotlandske safranpandekage - der er altså tale om en dessert i den tunge ende. Perfekt i øvrigt, hvis du har en klat risengrød til overs, som ikke skal bruges til Ris a la mande eller klatkager. Hvis du har lyst til at prøve, er opskriften som følger:


6 æg
1 kop sukker
2 kopper hvedemel
4 kopper kold risengrød eller mannagrød (der er strid om, hvad der er mest oprindeligt, men begge dele smager godt!)
3 tsk kardemomme
omkring 1 liter mælk
1½ tsk salt


Æg, sukker, salt og kardemomme piskes sammen. Melet blandes i og herefter grøden. Til sidst tilsættes mælken - dejen bliver meget lind!
Dejen hældes i en stor bagepapirsklædt bradepande (den fra ovnen) i et ca. 1-1½ cm tykt lag. Man tror det er løgn, men kagen skal nok blive fast. Bag den i ca. 25 minutter ved 220 grader. Kagen er færdig, når den er gyldenbrun og fast.
Spises kold, evt. efterlunet,  men skal lige have lov til at sætte sig og kan ikke anbefales lige fra ovnen.


Traditionelt serveres den med svedskemos og koldt flødeskum, men min personlige favorit er brombærsyltetøj evt. med lidt god vanilleis. Blåbær- og hindbærsyltetøj er heller ikke værst - mulighederne er mange.


Velbekomme

9 kommentarer:

  1. God undskyldning for at servere risengrød igen :-)

    SvarSlet
  2. Hvilken fantastisk historie. Og hvor er du god til at sætte en film igang i mit indre.
    Tak for det....

    SvarSlet
  3. Ålandsøerne - jeg hørte noget fra Ålandsøerne forleden i radioen, de lever af told frit salg. 17 mill. gæster har de på bådene. Selvstyre, selv om der kun bor, ja, var det 27.000. Og så er der en økologisk cafe og bageri. WOW!! Opskriften bliver een af dem jeg prøver af, nok allerede når weekenden kommer!

    SvarSlet
  4. Overraskelse med glæde på, og jeg kommer i tanke om at jeg godt vil besøge Ålandsøerne. I såfald skal turen gå forbi bageriet. Ålandspannkaka`en ser god ud, både med sveske og brombær :)

    SvarSlet
  5. >Lene
    :-) Nemlig - selvom årstiden i sig selv næsten må være påskud nok.

    >Niels
    Tak selv - Karin er sådan et menneske, der bør deles med andre :-)

    >Anne
    Jeg fik ikke hørt andet end introdutionen til programmet fordi jeg skulle noget andet i søndags - men ved lejlighed finder jeg det på P1s hjemmeside.
    Karin har været langt forud for sin tid på Åland og var den første, som for mere end ti år siden begyndte at bage økologisk.

    >Gitte
    Der er meget smukt, både sommer og vinter.

    SvarSlet
  6. Jeg deler glæden over historien og telefonen der flyder over med det perlende svenske.

    SvarSlet
  7. I samernes samlingssted i Ammarnäs laver de noget, der ligner, med safran, og der smager multebær bare så himmelsk til.

    SvarSlet
  8. Annemoloney! Vi ålänningar "lever" väl inte på taxfree försäljning, precis, även om taxfreeförsäljningen ombord på båtarna gör att vi kan ha bra båtförbindelser till Sverige och Finland. Skattefria varor kan alltså endast säljas på båtarna, inte iland. Vi lever nog annars mest som i Danmark: på jordbruk, sjöfart och turism.
    God Jul!

    SvarSlet
  9. När jag i våras besökte Åland och lärde känna Karin och Uffe ävensom Ålandspannkaka fann jag att den Karin bjöd på gjord av mannagröt är MYCKET godare än Gotlandsvarianten av risgrynsgröt.
    Och du har fantastiskt rätt - Karin ska delas med andra!Här gäller verkligen att delad glädje är dubbel glädje!
    En god jul tillönskas och god tur när båten kommer i väg!

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!