18.10.11

GDS-inlæg nummer umfff...(UNDSKYLD) eller Sådan laver du dine egne messingbeslag

Jeg ved det godt, at mange af jer er ved at kløjs i alt det her Gør-Det-Selv (hvis I overhovedet stadig orker at læse med). Det var aldrig oprindeligt tanken, at bloggen skulle være en GDS/nørdeblog, men i perioder er det virkelig det, der fylder mest i min hverdag og ergo også det, der er mest nærliggende at blogge om. Samtidig vil jeg gerne dele ud af nogle af de bedste tips og tricks, som jeg selv har været heldig at blive beriget med undervejs i bådprojektet. Mange af dem har jeg ikke kunnet google mig frem til - det handler om overleveringer fra håndværkere og andet godtfolk ude i den fysiske verden.

Men hold ud, det bliver ikke ved på denne måde. For der er omslag i vente.

Jeg lovede dog i går, at jeg ville vise, hvordan vores myggenet er monteret. Kriterierne for montering var: Enkelhed, hurtig betjening, diskret. Og så det passer til det øvrige interiør.
I min fars righoldige lager gemte sig nogle fine gamle vridere. Hermed var halvdelen af ophænget klar. For der var ikke vridere nok til at sætte på alle fire sider og nettet skulle jo gerne blive siddende uanset om det vipper eller ej. Altså måtte vi udtænke en form for beslag, som kunne leve op til nævnte kriterier.

Der skal bruges et par strimler messing.
Klip eller skær eventuelt ud af en stump gammel plade el.lign. Det er oplagt at genbruge her. 
Sæt strimlen fast i skruestikken, så den danne en vinkel til kæben (den del af skruestikken som klemmer) på 45 grader
Buk begge ender af strimlen hen over skruestikken vha. en mukkert eller en stor hammer
Sådan ser beslaget ud efter første gang buk. Herefter streges op, således at afstanden mellem streg og første buk svarer til tykkelsen på det, du vil hænge op. Rammen på myggenettet er 10mm og altså skal afstanden være det samme. Vær varsom med at få streg og buk til at være parallelle, ellers bliver beslaget skævt.
Spænd fast igen, så stregen flugter med kanten af skruestikken.
Buk igen om skruestikkens kæbe. Her er brugt et gammelt bødkerværktøj, som bedst kan sammenlignes med en mejsel, der er flad i enden. Men et stykke fladjern kan også sagtens anvendes - eller hvad du nu har. 
Efter anden bukning. Gentag i den anden side af beslaget.
Bor huller til skruer. Klip og slib enderne. Afrund alle kanter med en fil.
Til sidst pudses beslagene og så er de klar til montering.
Beslaget på plads
Myggenettet i funktion. De to vridere gør det let og hurtigt at montere og afmontere.
Jeg har lavet et tilsvarende sæt beslag, så myggenettet kan opbevares andetsteds (i dette tilfælde på undersiden af et af overskabene i forkøjen), når det ikke er i brug.

6 kommentarer:

  1. jeg kan godt lide at læse om jeres hjemmegjorte løsninger. det er muligt, jeg ikke lige står og mangler bukkede messingbeslag eller myggenet, men jeg synes I er seje, når I laver noget. Der bliver ikke sprunget over hvor gærdet er lavest og det synes jeg er lækkert at se :)

    SvarSlet
  2. Jeg synes også det er fantastisk at se jeres GDS projekter, uanset om det er noget man selv står og skal til at lave eller ej, er det super inspirerende

    SvarSlet
  3. Lotte, det der er decideret smukt håndværk!

    SvarSlet
  4. >Maja K
    Tak, det har været sjovt - og det skinner sikkert igennem.

    >Olgakatt
    Tak :-) Jeg synes jo også selv at de blev så fine, at de var værd at dele med jer andre.

    >Pernille
    Jeg er glad for, at jeg ikke har skræmt jer alle sammen væk. Jeg ved, det har kostet en del læsere, at bloggen har taget den her drejning, men til gengæld er der også kommet nogen til, som ikke læste med tidligere. Sådan er det jo. Jeg synes det er dejligt, hvis der er nogen, der har glæde af mine indlæg.

    >Anonym
    Jeg holder jo selv af at samle på inspiration rundt omkring, så det er kun rart at vide, at mine små projekter også kan have den effekt hos andre.

    >Claus
    Tak, det er jeg glad for, at du synes!

    SvarSlet

Jeg vil gerne høre din mening og holder meget af kommentarer. Det er ikke altid, jeg er så hurtig til at svare på dem, som jeg ville ønske, men de bliver læst hver eneste én!